چرا سیگار می کشیم؟
معمولا زمانی که این سوال را از خود بپرسیم یعنی برای شروع ترک سیگار آماده ایم.برای سیگار کشیدن دلایل زیادی وجود دارد.برخی از این دلیل ها عبارتنداز:
- سیگار کشیدن انرژی می دهد.
- سیگار کشیدن لذت بخش است.
- سیگار کشیدن بی دلیل است.
- سیگار کشیدن بر اساس اعتیاد است.
- سیگار کشیدن بر حسب عادت است.
- سیگار کشیدن برای کنترل استرس است
- سیگار کشیدن وابستگی روانی ایجاد میکند تا بر حالت های هیجانی مثبت یا منفی خود مسلط باشید.
بسیاری از مردم سیگار می کشند حتی با این که می دانند کشیدن سیگار برای سلامتی شان مضر است.پس از اینکه علت سیگار کشیدن خود را فهمیدید میتوانید ترک کردن سیگار را شروع کنید.
چگونه سیگار را ترک کنیم؟
ترک مصرف سیگار در هرسنی و بسته به اعتیاد افراد متفاوت است.کشیدن سیگار امروزه رواج بسیاری پیدا کرده است و بیشتر افراد در سنین پایین شروع به کشیدن سیگار میکنند این در صورتی است که با آثار و عوارض سیگار بر بدن آشنایی دارند با این حال بعضی از افراد به دستور پزشک مجبور به ترک آن می شوندو بعضی دیگر به دلایل شخصی تصمیم به ترک آن میگیرند.همچنین افراد تصور میکنند با ترک سیگار نمیتوانند خسارت وارد شده بر بدن خود را جبران کنند یا از بین ببرند اما این طرز فکر اشتباه است.پس ازمدتی که سیگار را ترک کنید بدن پاکسازی میشود و مضرات سیگار کشیدن از بین میرود.هنگامی که میل شدید به ترک سیگار دارید از روان درمانی های زیر استفاده کنید:
- برای روشن کردن آن چند دقیقه وقفه بیاندازید.
- سه بار نفس عمیق بکشید و سپس آهسته نفس بکشید.
- یک لیوان آب یا نوشیدنی کم کالری مصرف کنید.
- به جای سیگار کشیدن ذهن خود را به مواردی چون کتاب خواندن ،قدم زدن و جدول حل کردن منحرف کنید.
- هرگاه یکی بر سیگار کشیدن خود غلبه کردید برای خود پاداشی تعیین کنید.
- اگر کسی به شما سیگار تعارف زد آن را رد کنید.
- به ضرر ها و دلایل ترک سیگار فکر کنید.
برخی از راهکارهای دیگر برای ترک سیگار به شرح زیر است:
- کشیدن دست و پاها برای چند ثانیه
- دوری از موقعیت ها و مکان های وسوسه کننده
- استفاده از غذاهای کم کالری
- تماس با دوستان و فامیل و مشورت گرفتن در مورد ترک سیگار
- فکر کردن به مناظر دلپذیر
- قرار دادن قلم یا خودکار به جای سیگار بین انگشتان
- قدم زدن و ورزش کردن
- در صورتی که دچار لغزش شدید نگران نباشید و با تفکر مثبت و با اراده ای قوی تر برنامه ترک سیگار خود را ادامه دهید.
آیا مصرف سیگار اعتیادآور است؟
بله ،سیگار به دلیل داشتن نیکوتین باعث ایجاد اعتیاد در افراد میشود.مغز به سرعت به این ماده اعتیاد آور عادت میکند و مقدار بیشتری خواستار است.به مرور زمان مغز حتی یاد میگیرد زمان سیگار کشیدنتان را پیش بینی کند.هر وقت احساس خستگی و ناراحتی میکنید به سراغ سیگار خواهید رفت و این چرخه همچنان تکرار می شود.گاهی اوقات انقدر شدت اعتیاد زیاد خواهد شد که شما حتی با خوردن غذاها یا نوشیدنی دلچسب یا گپ زدن با دوستانتان سیگار میکشید.
از چه روش های برای ترک کردن سیگار باید استفاده شود؟
برای ترک سیگار میتوان از روش های مانند طب سوزنی،یوگا،ورزش های هوازی یا ورزش های سنگین و همچنین لیزر سرد استفاده کنید که به درمان مصرف سیگار کمک کند و شما را از شر این اعتیاد نجات دهد.
برای ترک سیگار چه بخوریم؟
در هنگام ترک سیگار خوردن برخی از خوراکی ها با تغییر سبک غذایی به پاکسازی بدن و همچنین کاهس میل به سیگار کمک میکند.برخی از خوراکی هایی که باعث میشوند ذهن افراد سیگاری از کشیدن سیگار دور شود مثل جنسینگ،چای سیاه یا سبز،و همچنین مغز ها و آجیل این مواد باعث پاکسازی بدن شما میشوند میتوانید با کمک شیر و اجیل و جنسینگ سطح انرژی خود رابالا ببرید.ویتامین های مفیدی وجود دارد که برای تمام افراد اهمییت دارند اما در افراد سیگاری مصرف آنها اهمییت بیشتری دارد.مانند ویتامین c,e مصرف ویتامین c موجب کاهش آسیب هایی که سیگار به بدن شما میزند میشود.همچنین مصرف ویتامین e برای سلامت عروق بسیار اهمییت دارد.مصرف سبزجیات به دلیل قلیایی کردن محیط بدن ،دارابودن انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدن ها برای افرادی که میخواهند سیگار را ترک کنند اهمیت بسیاری دارد.
مصرف سیگار چه مشکلاتی برای بدن ایجاد میکند؟
سیگار به دلیل دارا بودن نیکوتین و همچنین برداشتن رادیکال های آزادی به سلامتی لطمه میزند و سلامتی کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.سیگار کشیدن بر روی ظاهر افراد تاثیر منفی دارد.باعث زرد و پوسیده شدن دندان ها میشود .سیگارکشیدن نه تنها بوی بدی از خود به جای میگذارد بلکه باعث از بین رفتن خاصیت ارتجاعی پوست و کاهش کیفیت پوست در دراز مدت میشود و بروزی پیری زودرس نیز از عوارض سیگار بر بدن است.مهمترین تاثیر منفی سیگار در بدن افراد، تاثیر آن در افزایش ریسک ابتلا به سرطان است. از جمله مهمترین سرطانهایی که سیگار کشیدن تاثیر مستقیم در ابتلا به آنها دارد، میتوان به سرطان پستان و سرطان تخمدان در خانمها، سرطان ریه، حنجره، مری، لب و همچنین انواعی از سرطان دستگاه گوارش همچون سرطان روده بزرگ، سرطان پانکراس، سرطان معده و... اشاره کرد.
راه های ترک سیگار
اگر واقعا تصمیم به ترک سیگار گرفته اید راهکار های مناسبی برای شما وجود داردکه بتوانید سیگار را ترک کنید.برخی از این راهکارها به شرح زیر است:
- ترک بی مقدمه
- رفتار درمانی
- خواندن اصول ترک سیگار
- تسلیم وسوسه سیگار نشوید
- کاری انجام دهید که باعث لذت شما شود.
- حواس خود را به کارهای دیگر پرت کنید.
- به پیاده روی مشغول شوید.
- همه سیگار ها و زیر سیگاری هارا دور بریزید.
- ریه های خود را با نفس کشیدن پر از هوای تازه کنید.
نکاتی در مورد ترک سیگار
بسیاری از افرادی که سیگار مصرف میکنند تا حدودی از آسیب و آثار استعمال دخانیات و سیگار کشیدن آگاه هستند.ممکن است تلاش های ناموفقی برای ترک آن انجام داده باشند.ترک سیگار و دخانیات نیاز به زمان دارد،ابتدا باید بخواهید،سپس تلاش کنید و صبور باشید تا بتوانید با سیگار مقابله کنید و آن را ترک کنید.همچنین باید اراده خود را تقویت کنید و فواید ترک آن را بدانید و نهایتا یک روز را برای ترک انتخاب کنید.
فواید ترک سیگار
ترک سیگار هم مانند باقی ترک اعتیاد ها فوایدی دارد.اثرات ترک سیگار به سرعت قابل مشاهده هستند:
- در طی 2 تا 10 هفته گردش خون بهبود پیدا میکند.
- طی 10 سال میزان مرگ و میر ناشی از ابتلا به سرطان ریه نصف میشود.
- فقط پس از 20 دقیق ترک سیگار صربان قلب کاهش پیدا میکند.
- در عرض 12 ساعت سطح مونوکسید کربن خون به حد نرمال می رسد.
- طی 1 تا9 ماه نفس تنگی و سرفه کاهش یافته و از بین میرود.
- در طول 5 تا 15 سال خطر سکته مغزی فردی که ترک سیگار کرده کاهش می یابد.
اصول ترک سیگار
برای ترک سیگار باید قدم ها و نکاتی را رعایت کنیدتا بتوانید مسیر را با تمام سخت ها پشت سر بگذارید و بر سیگار کشیدن خود غلبه کنید.
- در گام اول باید اراده خود را افزایش دهید . باید بر هدف خود که ترک سیگار است پایبند باشید.معمولا انتخاب یک روز خاص و تلاش برای رسیدن به آن روز باعث میشود تا خود را از نظر ذهنی آماده کنید و تعداد سیگار کشیدن خود را کاهش دهید.این نکته را بخاطر داشته باشید که روزی که تعیین میکنید خیلی دور نباشید تا دلسرد شوید.
- در گام دوم باید برنامه ای منظم داشته باشید ،چنانچه قرار است در گروهی برای ترک سیگار عضو شوید قبل از رسیدن به روز تعیین شده عضویت خود را آغاز کنید.
- در گام سوم باید مسائلی که باعث وسوسه شدن شما میشوند را از بین ببرید .بهتر است در این زمینه از اطرافیان نیز کمک بخواهید .مسائلی که سبب وسوسه شما میشوند شامل داشتن دخانیات همراه خود،سیگار کشیدن اطرافیان،زمان های خاص طبق عادات است.وقتی در این زمان ها قرار میگیرید بهتر است حدود 5 تا 10 دقیقه مقاومت کنیدتا کم کم احساس تمایل شما به سیگار کشیدن از بین برود.
- و در گام اخر باید نکاتی در ارتباط با تغییر در سبک زندگی خود را رعایت کنیم .به عنوان مثال دقایقی از روزهای خود را برای ورزش کردن اختصاص دهید.آب زیاد بنویشید تا سموم از بدن شما دفع شوند.تنفس عمیق زیاد داشته باشید در طول روز و به اهداف خود فکر کنید.
نظرات کسانی که سیگار را ترک کرده اند.
برخی افراد درباره ترک سیگار نظراتی را منتشر کرده اند .اگر شما مایل به ترک سیگار هستید ،میتوانید با خواندن این نظرات راحت تر میتوانید در این باره تصمیم گیری کنید.این نظرات به شرح زیر هستند:
- در این مورد میتونم نظری م رو بگم ،بعد از شش سال به یکباره سیگار کشیدن را ترک کردم.
- تاخودت نخوای نمیشه،مکمل و دارو و قرص اینا هیچ تاثیری نداره آدم یه کاریو خودش بخواد و انگیزشو داشته باشه انجام میده حتی اگر سخت باشه.
- وقتی که دارید ترک میکنید مایعات خیلی مصرف کنید تا سموم از بدنتون دفع شه،اگر آبیموه در دسترستون نباشه قرص جوشان حتما مصرف کنید .ورزش هم معجزه میکنه برای رفع این دردها
- ترک سیگار که درد نداره!
- من الان سالی دو سه نخ میکشم .تو یه لحظه تصمیم گرفتم وبعدش تمام .
- پدربزرگ من بعد از سی سال تصمیم به ترک گرفت و واقعا دیگه سراغ سیگار نرفت.اگر بخواید راحت میتونید ترک کنید.
اگر بعد از ترک دوباره سیگار بکشیم چه کنیم؟
اگر پس از ترک سیگار حتی یک نخ سیگار در دسترس شما باشد دوری از مصرف آن بسیار سخت و دشوار است.تلاش کنید تا همراهتان مواددخانی و سیگار نباشد تا وسوسه نشوید.اگر بعد از ترک سیگار دوباره مصرف کردید این به معنای شروع دوباره مصرف سیگار نیست.کاری کنید تا دوباره به مسیر درست قبلی خود برگردید.ببینید که چرا دوباره دخانیات مصرف کرده اید.فعالیت بدنی خود را نیز افزایش دهید.