بیماری روانی چیست؟
بیماری روانی شرایطی است که احساسات و عواطف شما را درگیر میکند و تاثیرات منفی روی آن میگذارد.همچنین بیماری روانی میتواند در عملکرد روزانه شما اختلال ایجاد کند.بیماری های روانی میتواند تحت تاثیر عوامل مختلف قرار گیرد که برخی ازین عوامل شامل :
- ژنتیک
- عادت روزانه
- سبک زندگی
- شرایط محیطی
هرساله از بین هر بیست و پنج نفر مبتلا،یک نفر بیماری شدید روانی را تجربه میکند.بیماری روانی میتواند توانایی شما را برای انجام زندگی روزانه به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
علائم و نشانه های بیماری روانی
بیماری های روانی دارای علائم و نشانه هایی بوده که با مشاهده آن در افراد میتوان تشخیص داد که فرد به چه بیماری روانی مبتلا است.
برخی از علائم بیماری روانی به شرح زیر است:
- اختلالات خواب
- پرخوری یا کم خوری
- احساس خستگی دائم
- احساس درد در بدن
- مصرف بیش از حد مواد
- احساس سردرگمی
- عصبانیت وپرخاشگری
- داشتن افکار مزاحم و غیرقابل کنترل
- انزوا
- داشتن افکارخودکشی
- بی انگیزه بودن
- بی مسئولیت بودن
- عدم توانایی در انجام فعالیت های خود
انواع بیماری های روانی
امروزه بیماری های اعصاب و روان تغییری مشخص در عملکرد مغز انسان ها ایجادمیکنند.در این قسمت ما ده بیماری خطرناک روانی را معرفی میکنیم و به صورت جزئی به آن میپردازیم.این ده بیماری به شرح زیر هستند:
-
بیماری روانی افسردگی
بیماری افسردگی احساس ناراحتی،ناامیدی و غم در زندگی به صورت بلندمدت است .علائم افسردگی شامل احساسات مختلفی است.در صورتی که فرد بیماری افسردگی خفیف داشته باشد دارای احساتی چون غم،استرس،اضطراب و...است.اما اگر فرد به افسردگی شدید مبتلا شده باشد در فرد علائم واضحی مانند کاهش شدید وزن و اشتهاوفکر به مرگ و خودکشی دیده میشود.بیماری افسردگی باعث میشود شما دیگر مثل قدیم از چیزی لذت نبرید و کار کردن و زندگی کردن را برای شما دشوار کند.شما باید تلاش خودرا کرده تا این دوره را پشت سر بگذارید.برای اطلاع بیشتر از بیماری افسردگی و عوارض آن میتوانید به مقاله علائم افسردگی و علائم آن چیست را مراجعه کنید.
-
بیماری روانی استرس و اضطراب
استرس و اضطراب یک اختلال است که ممکن است همه افراد به آن دچار شوند .استرس و اضطراب دلایل مختلفی دارد که میتوان گفت بسیاری از مردم به دلیل شرایط زندگی ،کاری ،درسی ، بسیاری از عوامل دیگر به آن دچار میشوند. در صورت عدم درمان استرس شدید ممکن است فرد به بیماری های بدتری مبتلا شود.شناخت علائم و نشانه های استرس و اضطراب از اولین راه های پیشگیری از ابتلا به این بیماری و یا درمان آن است.اینکه بدانید استرس چه علائمی دارد کمک زیادی به درمان آن خواهد کرد.با این حال بیشتر مردم از علائم و نشانه های آن بی اطلاع اند.البته میزان مشخصی از استرس میتواند برای فرد سازنده باشد اما به شرطی که از حد نگذرد مانند استرس از ابتلا به بیماری مفید است و باعث میشود فرد مراقب سلامتی خود باشد اما بیش از حد بودن این استرس خود باعث ایجاد بیماری میشود و مضر است.برای اطلاع از راه های تشخیص استرس و اضطراب کلیک کنید.
-
بیماری روانی پارانوئید یا اسکیزوفرنی
بیماری پارانوئید یک بیماری روانی و نوعی اختلال شخصیتی است که بعضی افراد را دچار شک و بدبینی میکند.بیماری پارانوئید یک اختلال خارج از مرکز و کنترل افراد است.این یعنی رفتار فردی که به پارانوئید مبتلا است برای اطرافیان او غیر معمولی و عجیب است.این افراد را به وسیله رفتار عجیب و غیرطبیعی شان میتوان شناسایی کرد .افراد مبتلا به این بیماری اصلا به دیگران اعتماد ندارند و دائما فکر میکنند که دیگران میخواهند آنها را تحقیر یا تهدید کنند یا به آنها آسیب وارد کنند.افراد مبتلا به این شخصیت نمیتوانند اعتراف کنند یابپذیرند که احساسات منفی به دیگران دارند.ترس از خیانت و سواستفاده کردن در آنها بسیار زیاد است.حتی اگر اطرافیان ثابت کنند که مورد اعتمادند آنها باز هم بی اعتمادی را در خود دارند.در مورد اختلال پارانوئید بیشتر بدانید.
-
بیماری روانی اضطراب اجتماعی
بیماری روانی اضطراب اجتماعی یک بیماری روانی مزمن است که منجر به نگرانی شما در مورد هر مسئله ای میشود.حتی اگر هیچ دلیل برای نگرانی وجود نداشته باشد افرادی که به این بیماری مبتلا هستند احساس نگرانی دارند.
کسانی که اضطراب اجتماعی دارند در طول روز نگران هستند و احساس میکنند هیچ چیز بر طبق میل آنها پیش نمیرود.برای اطلاع بیشتر از اختلال اضطراب و علت های آن بخوانید.
-
بیماری روانی اختلال شخصیت دوقطبی
بیماری دوقطبی و یا شیدایی در افرادی ازجامعه دیده می شود .اکثر افراد به دانش عموم در مورد بیماری دوقطبی بسنده کرده، و آن را فقط یک بیماری که در یک طرف افسردگی و از طرفی دیگر مانیا ذهن شخص بیمار را از آن خود میکند میدانند؛ در حالی که مطالعات چیز دیگری را نشان میدهد: تناوب میان دو حالت افسردگی و مانیا مشکلات قابل توجهی را در محل کار ،زندگی اجتماعی ،تحصیل و خانواده در زندگی فرد ایجاد میکند. این بیماری آسیب های زیادی به زندگی افراد مبتلا به این بیماری میزند و عملکرد روزانه آنها را مختل میکند.برای اطلاع بیشتر از ویژگی های اختلال شخصیت دوقطبی کلیک کنید.
-
بیماری روانی اختلال وسواس اجباری
وسواس فکری باعث ایجاد ثبات و تکرار در زندگی میشود و از نظر مشاوران و متخصصان خانواده میتواند زندگی زناشویی را دچار مشکل کند.این بیماری با درخواست های غیر منطقی و غیر ضروری همراه است.بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری متوجه غیر منطقی بودن درخواست خود میشوند اما نمیتوانند جلوی آن را بگیرند.
-
بیماری روانی فوبیا اجتماعی
این بیماری باعث میشود تا فرد مبتلا از اجتماع ترس داشته باشد.این بیماری میتواند شما را در مورد بودن با دیگران دچار شک و تردید کند و نمیتوانید با دیگران به خوبی ارتباط برقرار کند.زیرا ترس ازین دارید که مردم شما را قضاوت کنند.
-
بیماری روانی اختلال وسواس فکری
این اختلال با درگیر کردن و کنترل گرفتن ذهن افراد توسط افکار مزاحم و خواسته های غیر منطقی و بیهوده به صورت مداوم باعث ازار فرد و اطرافیانش میشودو فرد نیز کنترلی بر اعمال خود ندارد.گاهی به افکاری که ناخواسته وارد ذهن میشوند و علیرغم تلاش فرد برای دور کردن آنها از ذهن، مجددا ناخواسته به ذهن وارد میشوند وسواس فکری میگویند.
-
بیماری روانی طیف اختلالات اتیستیک
به گروهی از اختلالات گفته میشود که مشخصه آن تاخیر یا انحراف در مهارت های اجتماعی ،شناختی و ارتباط کلامی و غیر کلامی است.کودکان مبتلا به این اختلالات معمولا علاقه شدید و خاصی نسبت به برخی فعالیت ها دارند و پاسخ مناسبی نسبت به محرک های اجتماعی از خود نشان نمیدهند. اصلی ترین این اختلالات عبارتند از:
۱- اختلال اتیسم
۲- اختلال شبه اتیسم
۳- نشانگان اسپرگر
-
بیماری روانی اختلال تجزیه ای
این اختلال باعث میشود تا بیمار از هویت ،افکار،احساسات و خاطرات خود جدا شود.ممکن است افراد زمانی به این بیماری دچارشوند که یک شرایط آسیب زا برای آنها اتفاق میافتاد.
ممکن است شخص رویداد را غیر واقعی تصور کند و خود را جدا از آن ببیند.معمولا این نوع اختلال بدون درمان خاصی برطرف میشود.
برخی از نشانه های این اختلال عبارتند از:
- احساس جدایی از خود
- مشکل در کنترل و مدیریت احساسات
- مشکلات استرس و افسردگی
- احساس واقعی نبودن اتفاقات و دنیا
- تغییرات ناگهانی در خلق و خو
- مشکل در حافظه
- مشکل در تمرکز
- فراموش کردن اطلاعات شخصی
- داشتن احساس اجبار برای انجام کارها
- گم کردن هویت
پیامد های بیماری های روانی
بیماری های روانی درمان نشده میتواند باعث مشکلات عاطفی ، روانی و جسمی شود.پیامد و عوارض بیماری های روانی عبارتند از:
- ناامیدی و کاهش لذت در زندگی
- مشکلات و درگیری خانوادگی
- مشکل در رابطه
- انزوای اجتماعی
- از دست شغل یا تحصیل
- فقر و بی خانمانی
- مشکلات حقوقی و مالی
- خودآزاری یا آسیب رساندن به دیگران
- ضعیف شدن سیستم ایمنی
- مصرف مواد مخدر و الکل
- بیماری های قلبی
مقابله با بیماری های روانی
بیماری های روانی علائم زیادی دارند که اگر درمان نشوند ممکن است بدتر شود.
اگر احساس میکنید شما یا نزدیکانتان به بیماری های روانی مبتلا هستید به یک مشاور مجرب مراجعه کنید .اگر در انتخاب مشاور به مشکل خورده اید، مقاله چگونه مشاور خوبی انتخاب کنم را مطالعه کنید تا انتخاب یک مشاور خوب برایتان آسان شود.همچنین میتوانید از سامانه روحیه و مشاورین آن کمک بگیرید.آنها میتوانند در تشخیص بیماری روانی به شما کمک کنند.
سخن پایانی
در نهایت همانطور که گفتیم یکی از موضوع های مهم درخطرناک ترین بیماری ها میزان آسیبی است که فرد مبتلا و اطرافیان او در نتیجه ابتلا به بیماری های روانی تجربه میکنند.این اختلالات مثل افسردگی ،استرس و اضطراب،اسکیزوفرنی،اختلال شخصیت دو قطبی میتوانند به شدت در عملکرد روزانه فرد تاثیر بگذارندو در بعضی موارد منجر به خودکشی یا اقدام به قتل در افراد شود